Traumatherapie

spiraal.schelpMisschien ben je opgegroeid in een situatie die je ervoer als onveilig of angstig. Dat is waarschijnlijk overweldigend geweest voor jou als kind. Er waren te veel prikkels van buitenaf. Je werd overspoeld door emoties die je niet goed kon verwerken. Maar omdat je als kind niet bij machte bent om te vechten of te vluchten, bevries je.

Ook als volwassene kun je trauma’s oplopen door situaties die je als levensbedreigend ervaart. Bijvoorbeeld als je een ernstig auto-ongeluk of een natuurramp meemaakt, of als je getuige bent van een andere schokkende gebeurtenis.

De energie die je normaliter gebruikt om je te verdedigen, zet zich na een indringende gebeurtenis vast in je lichaam. Dat heeft invloed op je zenuwstelsel: het herstellend vermogen van je lichaam raakt verstoord. Dit kan zich uiten in hyperalertheid, schrikreacties, angstaanvallen, paniek, slaapproblemen, nachtmerries of grote vermoeidheid.

Bij traumatherapie is het niet de bedoeling dat je de bedreigende situaties uit het verleden herbeleeft. In een veilige omgeving waar veel rust, ruimte en tijd is, werk je samen met lichaamsgericht therapeut Jannie Bom vanuit het hier en nu.

Heling van trauma gebeurt door stap voor stap de bevroren energie te ontdooien. Daarvoor gebruik je hulpbronnen. Je maakt contact met je lichaam, waardoor er ruimte komt voor een gedoseerde ontlading van de bevroren geraakte angst. Langzaam breng je de geblokkeerde energie en emoties in beweging, zodat je de onderbroken beweging van vechten of vluchten kunt afmaken. Dit kalmeert het zenuwstelsel, waardoor je lichaam zichzelf weer gaat reguleren.

Na afronding van de traumatherapie merk je dat je rustiger en krachtiger bent geworden. Je bent niet meer zo hyperalert, waardoor je je gemakkelijker kunt ontspannen. Angst en paniek komen minder snel op en je kunt deze beter hanteren. Je slaapt beter in en je hebt minder of geen nachtmerries. Wie last had van overmatige vermoeidheid, voelt zich een stuk energieker.

Aantal sessies, kosten, intakegesprek. Traumatherapie is een vorm van individuele therapie. Meer over het aantal sessies, de kosten en het intakegesprek vind je hier.